Tahin

Tahin, Tahinin ana maddesi susam olarak bilinmektedir. Susam Anavanı Afrika'dır Asya, Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Tahin diğer adı tahan olan besin kaynağı susamın ezilip çeşitli işlemlerden geçerek akıcı yağ gibi bir hal almış şekline denmektedir. Tahin kaliteli susam tohumlarını sırayla eleme, kabuklarını soyma ve kabuklardan arındırılmasından sonra yıkanıp 150-200 derecede 2-3 saat kavrulur.
Bu kavrulmuş susamlar oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir ve ısı derecesi normale döndüğünde ezilmek suretiyle tahin haline gelir.

Tahin kış aylarında soğuk algınlıklarına, grip ve birçok hastalıklardan korunmak amaçlı olarak tüketilmektedir. Tahin içerisinde E, C, B vitaminleri bulundurmaktadır bu vitaminler sayesinde vücudumuzdaki hücre yapısının korur ve hücrelerimizin dostu olarak bilinmektedir. Susam protein, yağ açısında çok değerli bir besin kaynağıdır. Tahin içerisinde bol miktarda kalsiyum, fosfor, demir, B1 ve lif bulundurmaktadır. Tahini uygun ortamlarda saklandığı zaman içerisindeki vitaminleri ve oldukça fazla bulunan yağın değerlerini kaybetmeden uzun süre dayanıklı olur ve bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.

Tahinin sağlığa faydaları: Tahin içerisinde bakır, magnezyum, amino asit metiyonin, yağ asitleri olan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımında oldukça zengindir. Ayrıca tahin içerisinde bulunan protein, doymuş yağ ve şeker oranının oldukça düşük olması nedeniyle vejetaryen beslenen kişilerde rahatlıkla tüketebilmektedirler.

Tahin daha çok kış aylarında pekmeze katılarak tüketilmektedir. Kış aylarında pekmeze katılarak tüketilen tahin vücudu soğuğa karşı siper alarak hastalıklardan korur. Tahin kış aylarında yakalandığımız grip, soğuk algınlığı gibi birçok hastalıkları çabuk ve hızlı atlatmaya yardımcı olur. Kış aylarında pekmez ile tahin birlikte tüketilmesi vücuda enerji vermektedir. İçerisinde bulunan bol miktarda Antioksidan özelliği ile kansere karşı vücudun direncini artırmaktadır.

Tahin hücreleri koruyucu özelliği ile kanserli hücrelerle savaşır. Tahin içerisinde bulunan kalsiyum, faydalı yağlar ile sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar ve kabızlık sorununu ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalsiyum kemiklerin güçlenmesine, kemik erimesine ve korunmasına yardımcı olur.

Kemik: Tahinin enerji deposu sayesinde okul çağındaki çocuklara yedirilmesi kemiklerin sağlıklı büyümesini sağlamakta, vücut direncini ve enerjisini artırmaktadır. Doktorlar okul çağındaki çocukların günlük tahin tüketmelerinde fayda olduğunu bildirmektedirler.

Cilt: Tahin içerisinde bulunan E vitamini sayesinde vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur ve cilt ve saç sağlığı içinde önemli bir besin kaynağı olmaktadır. Tahin insan üzerinde oldukça fayda sağlamaktadır.

Kalp: Kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini korur, kan damarlarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, beyin sağlığını destekler, mideyi korur, anemi hastalığına karşı mücadele eder. Tahin kolesterolü düzenler, kemik erimesine karşı kemik sağlığını destekler, kolon kanserine karşı korur ve migren ağrılarının dinmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemi: Tahin içerisinde bulunan 4 ana madde çinko, bakır, demir ve selenyum sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler ve bazı zararlara karşı güçlendirerek korur. Tahin içerisinde bulunan çinko mineralleri beyaz kan hücrelerini destekler ve düzenli çalışmalarını sağlar.

Kemik: Tahin kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyum açısında zengindir. Kalsiyum kemik sağlığını korur, güçlendirir, yaşı ilerlemiş erkeklerin kemiklerinin kuvvetli olmasını sağlar. Kadınlarda menopoz dönemimde çok sık görülen osteoporoz hastalığına karşı korur ve kalça, omurga kemiklerini destekler korur.

Anemi: Tahin anemi hastalığına karşıda koruyucu etkisi vardır. Anemi hastalarının kanlarında demir minerallerinin düşmesini gidermek için günlük alınan tahin ile demir minerallerini tamamlamak mümkündür. Bir tatlı kaşığı tahin tüketimiyle 2 mg demir almış olunur.

Tahinin yapısında bol miktarda bulunan fitosterol sayesinde kandaki kolesterol seviyesini düzenler ve dengeler. Kan damarları spazmını önler ve felç riskini düşürür.

Solunum yolu: Tahinin solunum yolları hastalığı içinde çok faydalı besindir. Tahinin yapısında bulunan magnezyum mineralleri solunum yolu enfeksiyonlarını önler, yüksek tansiyonun düşmesini sağlar, kalp krizini önler ve migren ataklarını tetikleyen faktörlerden korur.
20.01.2024 13:55:21
Tahin ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tahin Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tahin"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tahin Helvasının Faydaları

Tahin helvasının faydaları, Susamın değişik biçimlerde işlenmesi ve ezilmesi ile tahin ortaya çıkmaktadır. Bu tahin daha çok Kış mevsiminde vücudumuzu grip v...
Devamını Oku

Bebeklere Tahin

Bebeklere tahin, birçok kişi tarafından zararlı olarak bilinse bile aslınsa son derece yararlı bir besindir. Fakat doğru şekilde ve doğru ölçülerde tüketilen...
Devamını Oku

Tahin Mideye İyi Gelirmi

Tahin mideye iyi gelirmi; mide yaralarına, ülsere, gastrite karşı iyi gelir. Tahin susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak a...
Devamını Oku

Tahin Nasıl Yapılır

Tahin nasıl yapılır, severek tüketilen tahin susamdan yapılmaktadır. Susam ezilerek tahin haline getirilir. İlk olarak tuz havuzlarına yatırılır ve kabukları...
Devamını Oku

Tahin Yağının Cilde Faydaları

Tahin Yağının Cilde Faydaları, Tahin susam bitkisinin ezilip birçok işlemden geçirilerek yeni bir hal alması ile oluşturulan bir besin türüdür. Tahin el...
Devamını Oku

Hamilelikte Tahin Pekmez

Hamilelikte tahin pekmez, Hamilelikte beslenmek oldukça önemli bir konudur. Anne adayı yediği ve aldığı gıdalara oldukça dikkat etmelidir. Beslenme alışkanlı...
Devamını Oku

Tahinin Cilde Faydaları

Tahinin Cilde Faydaları: Susamın ezilip birtakım işlemlerden geçmesi ile elde edilen tahinin cilde faydaları ve vücuda faydaları oldukça fazladır...
Devamını Oku

Tahin Helvası Nasıl Yapılır

Tahin helvası nasıl yapılır, Tahin helvası geleneksel tatlılarımız arasında yer almaktadır. Sürekli irmik helvası ve un helvası yapmaktan sıkıldıysanız bir d...
Devamını Oku

Ballı Tahin

Ballı Tahin, yıllardır süre gelen pekmez-tahin lezzetine alternatif olarak ortaya çıkan bir lezzettir. Tahin, susamın birtakım çeşitli işlemlerden geçirilmes...
Devamını Oku

Tahin Azerice Nedir

Tahin Azericede Nedir, Türkçede olduğu gibi Azericede de tahin anlamını taşımaktadır. Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak yağ gi...
Devamını Oku

Tahin Besin Değerleri

Tahin besin değerleri, ciddi oranda fazladır. Fakat içeriğinde yüksek enerji miktarı dezavantaj olarak görülebilir. Daha çok soğuk havalarda tükettiğimiz tah...
Devamını Oku

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Tahin Helvası Kaç Kalori, helva ülkemizde özellikle Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak sıkça tercih edilir. Her ne kadar Orta Doğu ülkelerinde tüketilse de h...
Devamını Oku

Limonlu Tahin Helvası

Limonlu tahin helvası, tahin helvasının yine çok güzel olan bir başka türüdür. Tahin helvası yapımı kolay olan bir tatlı türüdür. Bizler rutin tatlılara alış...
Devamını Oku

Tahinin Zararları

Tahinin zararları denildiği zaman genellikle bünyeye olan faydaları konuşulan tahinin ne gibi zararları olabileceğine dair kesin bir durum oluşmasa da insanl...
Devamını Oku

Organik Tahin

Organik tahin, Tahin, susamdan yapılan bir besin maddesidir. Susamların ezilmesi ile meydana gelen tahin eskilerde tamamen en doğal yöntemler ile yapılmaktay...
Devamını Oku

Tahin Yağı

Tahin Yağı, susamın birtakım işlemlerden geçirilip yağının çıkarılması sonucunda oluşur. Tahinden elde edilen yağ sayesinde yemek konusunda birçok aland...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı, Kilo ile başı dertte olan bireylerin kesinlikle tahin pekmez ikilisinden uzak durması şarttır. Zira tahin pekmez kilo a...
Devamını Oku

Fırında Tahin Pekmez

Fırında tahin pekmez, Tatlı yemeyi de yapmayı da seven bir millet olduğumuz kesindir. Her türlü tatlıyı yapabilen ve çeşit çeşit tatlıyı sahip olan bir mutfa...
Devamını Oku

Kakaolu Tahin Helvası

Kakaolu tahin helvası, tahin helvası çeşitlerinden bir tanesidir. Bildiğiniz gibi tahin helvasını genellikle kışın balık yedikten sonra tüketmeyi tercih etme...
Devamını Oku

Fırında Tahin

Fırında tahin, Çoğu kişiye sorulduğu zaman balığın yanında gidebilecek en iyi tatlının helva olduğunu söylerler! bu doğru fakat, bu tarif bilinen bütün görüş...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvasının Faydaları
Bebeklere Tahin
Tahin Mideye İyi Gelirmi
Tahin Nasıl Yapılır
Tahin Yağının Cilde Faydaları
Son Forum Konuları
Balık Sonrası Helva Yemek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024