Tahin Helvası

Tahin Helvası, tahin helvası susam tanelerinin öğütülmesiyle üretilen tahinin, şekerli şerbet ve çöğen suyuyla karıştırılarak ortaya çıkan ve bir hale getirilmesiyle yapılan hem besleyici hem de lezzetli bir tatlı, bir besin kaynağıdır. Ancak iyisini kötüsünden ayırt edebilmek için imalatındaki inceliklere bilmek ve öğrenmek gerekir. İyi bir helvanın lezzetindeki en önemli unsuru, her üründe olduğu gibi yine ana malzemenin kalitesi iyi bir helva ustasının görevi ise öncelikle en iyi susamı tedarik etmektir.
Susamın tahin haline gelmesi için susam tanelerinin kabuklarını soyma işleminin de lezzet bakımından etkisi vardır. Susam taneleri bir gün suda bekletildikten sonra soyulmalı ve çitileme benzeri bir işlemle kabuklarından ayrıştırılmalıdır. Bu işlemin makinede yapılıp hemen susamı tahin haline getirmek mümkünse de teknolojiye, dayalı su sistemi lezzeti kötü yönde etkilediğinden bu aşamada geleneksel yöntem tercih edilmesi tahinin ve dolayısıyla tahin helvanın tadını ve kalitesini olumlu yönde etkiler. İyi bir tahin helvası ağızda erimeli ve bıçakla kesildiğinde kırılmayıp düz bir kalıp halinde kalmalıdır. Çöğen suyu da orijinal, geleneksel tahin helvasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Sadece Van yöresinde yetişen çöğen köklerini uzun bir süre suda kaynatıp kıvamını bulmak da yine dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Tahin Helvası Faydaları Nelerdir?


Tahin helvası içeriğinde bulunan çöven, bulaşıcı hastalıklardan arındırıcı ve koruyucu etkiye sahiptir.
Diğer ana maddesi olan susam sayesinde ise vücuda enerji verir ve yağ asitlerinin oluşumunda önemli rol oynar, bedeni güçlendirir ve hücreleri yeniler.
  • Acıktırmaz, tok tutar.
  • Mide rahatsızlığına iyi gelir, mideyi rahatlatır
  • Fiziki güce dayalı çalışanlar, hamileler ve sporcuların ihtiyacı olan ekstra enerjiyi sağlar.
  • Balgam sökücü özelliği vardır.
  • B vitamini eksikliğine birebirdir.
  • Kalsiyum bakımından çok zengindir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Vücut direncini sağlar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Tahin Helvası Malzemeleri

  • 2 kilo küncü (Kabuklu susam),
  • 500 gram ceviz içi ya da Antep fıstığı içi

Tahin Helvası Nasıl Yapılır?


Küncüyü yıkayarak toprağından arındırmalıyız. İnce bir elekten tekrar geçirip, taş vs. Varsa ayıklayalım. Küncüyü kuruduktan sonra tavada kavurup, kavururken birkaçını ezmeliyiz. Kabukları kolay ayrılıyorsa kavrulma işlemi tamamlanmıştır. Ceviz içi ya da Antep fıstığı kavrulmuş küncüyü tercihen kıyma makinesinden, yoksa yağı çıkana kadar robottan geçirmeliyiz. Eğer pekmezle yemeyi sevmiyorsanız, malzemeleri makineden çekerken içine toz şeker ekleyebiliriz. Tadını kontrol ederek şeker miktarını ayarlamalıyız. Helvayı ağzı kapalı saklama kaplarına sıkıca bastırarak yerleştirmeliyiz. Servis edeceğiniz zaman tabağa iki kaşık helva koyup, üzerine tercihen bal veya pekmez gezdirebiliriz. Doğal olduğu için aylar boyunca bozulmadan kalabilir.
19.01.2024 08:01:33
Tahin Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tahin Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tahin Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tahin Helvasının Faydaları

Tahin helvasının faydaları, Susamın değişik biçimlerde işlenmesi ve ezilmesi ile tahin ortaya çıkmaktadır. Bu tahin daha çok Kış mevsiminde vücudumuzu grip v...
Devamını Oku

Bebeklere Tahin

Bebeklere tahin, birçok kişi tarafından zararlı olarak bilinse bile aslınsa son derece yararlı bir besindir. Fakat doğru şekilde ve doğru ölçülerde tüketilen...
Devamını Oku

Tahin Mideye İyi Gelirmi

Tahin mideye iyi gelirmi; mide yaralarına, ülsere, gastrite karşı iyi gelir. Tahin susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak a...
Devamını Oku

Tahin Nasıl Yapılır

Tahin nasıl yapılır, severek tüketilen tahin susamdan yapılmaktadır. Susam ezilerek tahin haline getirilir. İlk olarak tuz havuzlarına yatırılır ve kabukları...
Devamını Oku

Tahin Yağının Cilde Faydaları

Tahin Yağının Cilde Faydaları, Tahin susam bitkisinin ezilip birçok işlemden geçirilerek yeni bir hal alması ile oluşturulan bir besin türüdür. Tahin el...
Devamını Oku

Hamilelikte Tahin Pekmez

Hamilelikte tahin pekmez, Hamilelikte beslenmek oldukça önemli bir konudur. Anne adayı yediği ve aldığı gıdalara oldukça dikkat etmelidir. Beslenme alışkanlı...
Devamını Oku

Tahinin Cilde Faydaları

Tahinin Cilde Faydaları: Susamın ezilip birtakım işlemlerden geçmesi ile elde edilen tahinin cilde faydaları ve vücuda faydaları oldukça fazladır...
Devamını Oku

Tahin Helvası Nasıl Yapılır

Tahin helvası nasıl yapılır, Tahin helvası geleneksel tatlılarımız arasında yer almaktadır. Sürekli irmik helvası ve un helvası yapmaktan sıkıldıysanız bir d...
Devamını Oku

Ballı Tahin

Ballı Tahin, yıllardır süre gelen pekmez-tahin lezzetine alternatif olarak ortaya çıkan bir lezzettir. Tahin, susamın birtakım çeşitli işlemlerden geçirilmes...
Devamını Oku

Tahin Azerice Nedir

Tahin Azericede Nedir, Türkçede olduğu gibi Azericede de tahin anlamını taşımaktadır. Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak yağ gi...
Devamını Oku

Tahin Besin Değerleri

Tahin besin değerleri, ciddi oranda fazladır. Fakat içeriğinde yüksek enerji miktarı dezavantaj olarak görülebilir. Daha çok soğuk havalarda tükettiğimiz tah...
Devamını Oku

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Tahin Helvası Kaç Kalori, helva ülkemizde özellikle Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak sıkça tercih edilir. Her ne kadar Orta Doğu ülkelerinde tüketilse de h...
Devamını Oku

Limonlu Tahin Helvası

Limonlu tahin helvası, tahin helvasının yine çok güzel olan bir başka türüdür. Tahin helvası yapımı kolay olan bir tatlı türüdür. Bizler rutin tatlılara alış...
Devamını Oku

Tahinin Zararları

Tahinin zararları denildiği zaman genellikle bünyeye olan faydaları konuşulan tahinin ne gibi zararları olabileceğine dair kesin bir durum oluşmasa da insanl...
Devamını Oku

Organik Tahin

Organik tahin, Tahin, susamdan yapılan bir besin maddesidir. Susamların ezilmesi ile meydana gelen tahin eskilerde tamamen en doğal yöntemler ile yapılmaktay...
Devamını Oku

Tahin Yağı

Tahin Yağı, susamın birtakım işlemlerden geçirilip yağının çıkarılması sonucunda oluşur. Tahinden elde edilen yağ sayesinde yemek konusunda birçok aland...
Devamını Oku

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı

Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı, Kilo ile başı dertte olan bireylerin kesinlikle tahin pekmez ikilisinden uzak durması şarttır. Zira tahin pekmez kilo a...
Devamını Oku

Fırında Tahin Pekmez

Fırında tahin pekmez, Tatlı yemeyi de yapmayı da seven bir millet olduğumuz kesindir. Her türlü tatlıyı yapabilen ve çeşit çeşit tatlıyı sahip olan bir mutfa...
Devamını Oku

Kakaolu Tahin Helvası

Kakaolu tahin helvası, tahin helvası çeşitlerinden bir tanesidir. Bildiğiniz gibi tahin helvasını genellikle kışın balık yedikten sonra tüketmeyi tercih etme...
Devamını Oku

Fırında Tahin

Fırında tahin, Çoğu kişiye sorulduğu zaman balığın yanında gidebilecek en iyi tatlının helva olduğunu söylerler! bu doğru fakat, bu tarif bilinen bütün görüş...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvasının Faydaları
Bebeklere Tahin
Tahin Mideye İyi Gelirmi
Tahin Nasıl Yapılır
Tahin Yağının Cilde Faydaları
Son Forum Konuları
Balık Sonrası Helva Yemek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024