{ "title": "Tahin Tatlısı", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/tahin-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 05:40:27", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Tahin Tatlısı, Tahan ya da bilinen adı ile tahin, susam yiyeceğinin ezilip birtakım işlemlerden geçerek yağının çıkarılması sonucunda elde edilir. Bu işlemlerin yapılması esnasında akıcı halde bir yağ elde edilir. Yüksek kalitede olan susam tohumları önce eleme işleminden geçirilip kabuklarının soyulması ve ayrılması ardından yıkanma işleminden geçtikten sonra yaklaşık olarak 150 ile 200 derece arasında olan bir sıcaklıkta 2 ile 3 saate civarında kavrulur. Daha sonra ise oda sıcaklığı seviyesine ininceye kadar bekletilir. Sonrasında ise ezilerek tahin elde edilir. Tahin genellikle kahvaltılarda ve unlu yiyeceklerin içinde bulunduğu gibi pekmez ya da bal ile karıştırılmak sureti ile tüketilen bir üründür. Oldukça yüksek besin değerine sahip olan bu ürünü aynı zamanda da birçok Tahin Tatlısı çeşidinin içinde de kullanıldığı bilinmektedir. Tahinin tatlı alanında yapıldığı ürünlere birkaç tanesine örnek verecek olursak şunları söylememiz mümkündür:
Görüldüğü üzere birçok Tahin Tatlısı türü bulunmaktadır. Bu tatlı çeşitleri arasında en sık yapılanı ise tahin helvasıdır. Şimdi sizlere tahin helvasının yapını anlatacağız.

Fırında Sıcak Tahin Helvası

Yapılışı oldukça kolay olan bu Tahin Tatlısı türü hazırlanışı itibari ile 15 dk ve pişme süresi 15 dakika olmak üzere toplamda 30 dakikanızı alacaktır. Sizlere 2 kişilik bir tahin helvası tarifi yapımını anlatacağız. İsteğe göre malzemeleri arttırarak kişi sayısını sizler de belirleyebilirsiniz. Fırında sıcak tahin helvasının malzemeleri ve yapılış şekli aşağıda verilmiştir.

Tahin Helvası Malzemeleri
Tahin Helvası Nasıl Yapılır?

Fırında pişirmek için helva yapmak istiyorsak eğer bir adet büyük bir fırın kabı ya da güveç kullanılabilir. Helvayı yiyeceğimiz sırada kolaylık sağlaması amacı ile porsiyon halinde olan fırın kapları tercih edilebilir. Bunun yanı sıra seçeceğimiz helva türü size kalmıştır. İster kakaolu helva yapabilirsiniz isterseniz de sade tahin helva kullanmanız mümkündür. Helvanızı çatal ile kolay bir şekilde ezebilmek adına genişçe bir kabın içine kişi sayısına göre 100 ile 150 gram kadar helva koymanız gerekir. Kişi başına yarım paket margarin kadar bir büyüklük yeterli olacaktır. Helvanızı çatalla iyice ezin ve küçük parçalar haline getirerek un ufak edin. Üstüne 300 gramlık helva için yarım limonun yarısını ilave edin. Fazla limon kullanmanız helvanızın tadını bozabilir. Tahmini olarak 10 ile 15 damla limon yeterli olacaktır. Limon ilave edildikten sonra helvanızı tekrardan çatal ile ezin. Bu sırada fırınınızı da 180 derecede ısıtınız. Helvada yağ olduğu için tekrardan herhangi bir yağ (Tereyağı gibi) eklemenize gerek yoktur. Ancak isteyenler koyabilir. Ezilen helvalarınızı kapların içine koyun. Kaplarda yaklaşık olarak 1 cm'ye kadar kalınlıkta helva olması gerekir. Kabı ağzına kadar doldurmayınız. Çünkü pişme esnasında helva genişleyip hacmi artacağı için kabınızdan taşması mümkündür. Helvanızı fırınınıza verebilirsiniz. Tahin tatlılarından biri olan tahin helva hazır.
" } ] }