{ "title": "Tahin Sos", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/tahin-sos.jpg", "date": "20.01.2024 06:44:27", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tahin Sos, tahin susamın ezilmesiyle elde edilen bir yiyecektir. Susam ezildikten sonra içindeki yağ dışarı çıkarak yoğun ve akışkan bir sıvı elde edilmesini sağlar. Susamların tahin formuna getirilmesi biraz zahmetlidir. Susamlar yumuşaması için 8-10 saat kadar soğuk suda bekletilir bu esnada susam kabukları aşağı doğru inerken susamlar su yüzeyinde kalır. Su yüzeyinde kalan susamlar toplanarak kurutulma işlemine geçilir. Kurutulan susamlar daha sonra öğütülme başlanır. Çeşitli öğütme işlemlerinden geçen susam sıvı halde bir akışkana dönüşür. Oluşan bu akışkana ise tahin adı verilir. Tahin içerisinde birçok vitamin ve protein ve vitamin bulundurur. Tahin o kadar besleyicidir ki 50-60 gram tahinin proteini neredeyse yarım kilo kırmızı ete eş değerdir. Tahin ayrıca demir ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Oldukça yağlı bir besin maddesi olmasına rağmen hiçbir şekilde kolesterol içermez. Yaklaşık 100 gram tahin 594 kaloridir. Tahindeki yağ ve protein oranı neredeyse yarı yarıyadır. Tahin ister sabahleyin kahvaltılarda ister tatlı, börek, çörekler yapımında kullanılır. Sabah kahvaltılarında genellikle pekmez ile karıştırılarak tüketilir. Tahin ve pekmez rahatlıkla marketlerden temin edilebilir. Tahin pekmez karışımı hazırlanırken %25 oranda tahin, %75 oranında pekmez kullanılarak hazırlanmalıdır. Dünya mutfağından yemek tarifleri incelendiğinde tahin sosunun bazı et yemeklerine, köftelere ve salatalara kullanıldığı da görülmüştür. Tatlı ve ekşiyi bir arada sevenler ve değişik tat arayanlar için tahin sosu ana yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir.

Tahin Sos İçin Malzemeleri
Tahin Sosu Nasıl Yapılır?

Tahin sos hazırlamak için öncelikli olarak derin bir kâse tercih edilmelidir. 1 su bardağı tahin üzerine zeytinyağı eklenerek çatal yardımıyla çırpılır. Tahinin kıvamını inceltmek için limon suyu ilave edilir. Yalnız bu inceltme işlemi için 2 adet limondan fazlası kullanılmamalıdır. Bu tahinin tadının bozulmasına sebep olur. Bunun yerine tahine çok az içme suyu ilave edilebilir. Son olarak içine kekik de ilave edilerek tahin sosu hazırlığı tamamlanmış olur.

Afiyet olsun.
" } ] }