Tahin pekmez, içeriğini ayrı ayrı incelemek gerekir. Pekmez farklı gıdalardan elde edilen oldukça kıvamlı ve bol enerji veren bir gıdadır. Tahin ise tek bir maddeden yapılması haricinde pekmez ile aynı derecede sağlıklı bir gıdadır. Bu iki maddenin karıştırılarak tüketilmesi vücuda fazlasıyla enerji verecektir. Tahin susamdan yapılmaktadır, ayrıca susam oldukça yağlı ve kalorili bir gıdadır. Susam 8-10 saat suda bekletilir. Daha sonra kabuklarından ayrılması sağlanır, sonrasında ezilerek kıvama gelinceye kadar yumuşatılır ve tahin haline gelir. Pekmez ise üzümler toplandıktan ezilip daha sonra belli bir kıvama gelinceye kadar kaynatılması ile oluşur. Tahin pekmez ülkemizde herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan iki farklı gıdanın birleşiminden oluşmaktadır. Bu gıdalar enerji deposudur ve son derece doğal gıdalardır. Fakat yüksek kalorisi nedeniyle tüketimi dikkatli yapılmalıdır.
Tahin pekmez faydaları nelerdir?
Tahinin vücuda faydaları nelerdir?
E, C, B vitamini bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
Vücutta oluşabilecek yaraların doğal yoldan daha hızlı iyileşmesini sağlar.
İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Hücre yapısı ve sağlığının korumasında önemlidir.
Kalp damar hastalıklarında damar tıkanıklığı gibi riskleri azaltmaktadır.
Hamilelik sonrası anne sütünün artmasını sağlar.
Özellikle bebek ve çocuklarda beyin gelişimine destek olan bir gıdadır.
Mide rahatsızlıklarında faydalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bronşit ve nefes darlığı gibi sorunlara karşı fayda sağlar.
İçeriğindeki E vitamini sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir.
Yaşlılarda sık görülen hafıza problemlerinin önlenmesinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Kanser ile savaşta etkili olduğu bilinmektedir.
Toksinlere ve radyasyona karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Pekmezle karıştırıldığında kan yapıcı özelliği vardır.
Tahin özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artmaktadır. Çünkü vücut direncinin ve mikrop istilasının arttığı bu dönemlerde tahin, vücuda enerji ve kuvvet verir. Ayrıca verdiği enerji ile vücudu sıcak tutar. Bunların yanı sıra tahinin zararları da bulunmaktadır. Şeker hastaları doktor kontrolünde tüketmelidirler. Böbrek sorunları olan kişilerde tahin yemeleri önerilmez.
Pekmezin vücuda faydaları nelerdir?
Pekmez enerji verici olsa bile kalori olarak düşüktür. Tek başına tüketimi kilo aldırmaz. İçerdiği vitaminler sayesinde diyet yaparken vücudu dinç ve zinde tutar. Fakat yine de belli miktarda tüketmek gerekir.
Cilt sağlığı üzerinde bilinen birçok faydası bulunmaktadır.
Mide sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Pekmez kan yapıcı özelliğe sahiptir.
Kalsiyum, potasyum, B6, selenyum, demir gibi birçok vitamin ve mineral içeren pekmez bu sayede bağışıklık, kalp damar sağlığı, kemik ve iskelet sistemi sağlığına yardımcı olan bir besin maddesidir.
Birçok gıdadan farklı pekmez üretilmektedir. Pekmez yapılırken uzun süre kaynatılmamalıdır. Bu şekilde bilinçsizce üretilen pekmezlerin kanser dahil birçok hastalığa sebep olmaktadır. Ayrıca pekmez buzdolabında saklanması oldukça önemlidir. Eğer saklama koşullarına uyulmadığı takdirde içerdiği vitamin ve mineral gibi faydalı özelliklerini kaybeder.