{ "title": "Tahin Helvası", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/tahin-helvasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:01:33", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "Tahin Helvası, tahin helvası susam tanelerinin öğütülmesiyle üretilen tahinin, şekerli şerbet ve çöğen suyuyla karıştırılarak ortaya çıkan ve bir hale getirilmesiyle yapılan hem besleyici hem de lezzetli bir tatlı, bir besin kaynağıdır. Ancak iyisini kötüsünden ayırt edebilmek için imalatındaki inceliklere bilmek ve öğrenmek gerekir. İyi bir helvanın lezzetindeki en önemli unsuru, her üründe olduğu gibi yine ana malzemenin kalitesi iyi bir helva ustasının görevi ise öncelikle en iyi susamı tedarik etmektir. Susamın tahin haline gelmesi için susam tanelerinin kabuklarını soyma işleminin de lezzet bakımından etkisi vardır. Susam taneleri bir gün suda bekletildikten sonra soyulmalı ve çitileme benzeri bir işlemle kabuklarından ayrıştırılmalıdır. Bu işlemin makinede yapılıp hemen susamı tahin haline getirmek mümkünse de teknolojiye, dayalı su sistemi lezzeti kötü yönde etkilediğinden bu aşamada geleneksel yöntem tercih edilmesi tahinin ve dolayısıyla tahin helvanın tadını ve kalitesini olumlu yönde etkiler. İyi bir tahin helvası ağızda erimeli ve bıçakla kesildiğinde kırılmayıp düz bir kalıp halinde kalmalıdır. Çöğen suyu da orijinal, geleneksel tahin helvasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Sadece Van yöresinde yetişen çöğen köklerini uzun bir süre suda kaynatıp kıvamını bulmak da yine dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Tahin Helvası Faydaları Nelerdir?

Tahin helvası içeriğinde bulunan çöven, bulaşıcı hastalıklardan arındırıcı ve koruyucu etkiye sahiptir. Diğer ana maddesi olan susam sayesinde ise vücuda enerji verir ve yağ asitlerinin oluşumunda önemli rol oynar, bedeni güçlendirir ve hücreleri yeniler.
Tahin Helvası Malzemeleri
Tahin Helvası Nasıl Yapılır?

Küncüyü yıkayarak toprağından arındırmalıyız. İnce bir elekten tekrar geçirip, taş vs. Varsa ayıklayalım. Küncüyü kuruduktan sonra tavada kavurup, kavururken birkaçını ezmeliyiz. Kabukları kolay ayrılıyorsa kavrulma işlemi tamamlanmıştır. Ceviz içi ya da Antep fıstığı kavrulmuş küncüyü tercihen kıyma makinesinden, yoksa yağı çıkana kadar robottan geçirmeliyiz. Eğer pekmezle yemeyi sevmiyorsanız, malzemeleri makineden çekerken içine toz şeker ekleyebiliriz. Tadını kontrol ederek şeker miktarını ayarlamalıyız. Helvayı ağzı kapalı saklama kaplarına sıkıca bastırarak yerleştirmeliyiz. Servis edeceğiniz zaman tabağa iki kaşık helva koyup, üzerine tercihen bal veya pekmez gezdirebiliriz. Doğal olduğu için aylar boyunca bozulmadan kalabilir.
" } ] }