{ "title": "Tahin Besin Değerleri", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/tahin-besin-degerleri(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:24:32", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Tahin besin değerleri, ciddi oranda fazladır. Fakat içeriğinde yüksek enerji miktarı dezavantaj olarak görülebilir. Daha çok soğuk havalarda tükettiğimiz tahin, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç sağlar. Hastalık başlamışsa iyileşme sürecini hızlandırır ve hastalığın üstümüzde bıraktığı halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomların giderilmesine yardımcı olur. Hatta pekmezle karıştırılıp da tüketilebilir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu kansere korur. Hücre yapısını koruduğu için kanserli hücreler ile savaşmaya yardımcı olur. Susamdan elde edilen tahin içeriğindeki kalsiyum ile kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak kabızlığın giderilmesinde etkendir. Gelişme çağındaki çocuklarında kahvaltılarında düzenli tahin tüketmesi halinde kemik gelişimleri olumlu etkilenecektir. Şimdi tahinin besin değerlerine bakalım.

100 gr tahin besin değerleri nelerdir?
Tahinin faydaları nelerdir?

Görüldüğü gibi tahin besin değerleri tablomuzda kalori gayet yüksek. Günlük ihtiyacın %25' diyebiliriz. Ancak şu da var ki. Gün içerisinde başka tatlı gıdalar yemiyorsanız, güne hızlı başlamanız gerekiyorsa ya da örenci iseniz bu enerji sabah sabah çok iyi gelecektir. Kalsiyum oranı günlük ihtiyacın neredeyse %50'si. Protein oranı da yüksek fakat bitkisel proteinlerin biyolojik değerleri et ürünlerindeki kadar etkili olmamakta. Tahin birçok faydalı yağ içermektedir. İçeriğindeki yağlar sayesinde böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, bağırsak ve midede biriken gazı atmaya yardımcı olur ve gazın neden olduğu ağrıları giderir. Tüketilen besinlerin hazmedilmesine yardımcı olur ve vücut emilim sürecini destekler. Tahin damarların açılmasına yardımcı olur ve damarlardaki tıkanmaları önler. İlaçların vücuda bıraktığı zararlı etkileri ortadan kaldırır. Günlük magnezyum ihtiyacımız 450-500 mg civarındadır. Tahin bu ihtiyacın tamamını karşılamaktadır. Vücutta enerji gerektiren bütün olaylarda magnezyum gerekmektedir. Magnezyum olmadan enerji dönüşümü gerçekleşmemektedir. Enerji üretimini uyaran enzimler magnezyum bağımlıdırlar. Magnezyum olmazsa enerji akışı yavaşlar ve kronik yorgunluk vb. Rahatsızlıklar ortaya çıkar. Magnezyum eksikliği depresyon hastalığına neden olabilir. Anksiyetesi olan hastalarda magnezyum eksikliği görülmüştür. Magnezyum beyin hücrelerinde kalsiyum birikimini engeller. Bu oluşum beyin hücrelerini öldürmektedir. İçeriğindeki yüksek potasyumda faydası bakımından alınması gereken mineraller arasındadır. Sodyum gibi potasyum da vücutta PH oranını dengede tutar, merkezi sinir sistemine ve kaslara destek olur. Aynı zamanda kan basıncı seviyesini dengede tutarak tansiyonda oluşan iniş çıkışları önler. Bu şekilde tansiyona bağlı rahatsızlıklarda önlenmiş olmaktadır. Potasyumun da magnezyum gibi sinir sistemi üzerindeki etkileri önemlidir. Eksikliğinde sinir sisteminin işleyişini etkileyebilmektedir. Potasyumun büyük bölümü hücrelerin içerisinde bulunmaktadır. Özellikle çocukların yeterli potasyum alması hem gelişimlerini etkiler hem de gelecekte oluşabilecek hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri kuvvetlenir. Tahin besin değerleri göz önünde bulundurularak tüketilmelidir.
" } ] }