{ "title": "Organik Tahin", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/organik-tahin.jpg", "date": "19.01.2024 04:39:01", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Organik tahin, Tahin, susamdan yapılan bir besin maddesidir. Susamların ezilmesi ile meydana gelen tahin eskilerde tamamen en doğal yöntemler ile yapılmaktaydı. Gelişen teknoloji ile içerisine dayanıklılığını arttırıcı birçok kimyasal konularak organik olan tahinler neredeyse piyasada kalmadı. Her ne kadar üretici firmalar ürettikleri tahinin katkı maddesi içermediğini açıklayıcı olarak belirtseler de raf ömrünü uzatmak için bile içerisinde bir kimyasal bulundurmak zorundadır.

Tahinin yapılışı; tahini yapabilmek için susamların öncelikle büyük bir havuz içerisinde tuzlu suyla bekletilmesi gerekir. Bu işlem ortalama olarak sekiz on saat kadar olmalıdır. Suyun içerisine konulan tuzun suya yoğunluk yapması ile susam besinin kabukları susam tanelerinden ayrılarak suyun dibine çöker. Asıl tanelerde suyun üzerinde kalır. Su yüzeyinde kalan taneler bekleme işleminin bitmesi ile sudan alınarak sergide kurutur. Daha sonrasında bu taneler ezilme işlemi ile tahin haline dönüşür. Kıvamı krema yoğunluğunda olan bu susam ezmesinden olan tahin normalde hiçbir katkı maddesi eklenmeden yapıldığında sadece bir sezon kullanılabilmektedir. Ama günümüzde yapılan hazır tahinlerin raf ömürleri iki yıl olduğundan bu süreyi bu kadar uzatabilmenin tek yolu içerisine konulan kimyasallardır. Bu kimyasallarda tahinin organik olma özelliğini elinden almaktadır.

Organik tahinin faydaları; tahin kendi başına birçok besin değerini barındıran ve besleyici özelliği olan bir besindir. Kış aylarında daha sık tüketilen tahin sabah kahvaltılarında pekmez ile karıştırılarak tüketildiğinde insan vücudunu soğuğa ve gribal hastalıklara karşı korumasından ötürü çok tüketilen bir besindir. Şekerli bir tadı bulunan tahin yemesi çok lezzetli bir besindir. İçeriğinde bulunan anti oksidan ve vitaminler insanların vücutlarını dinç tutar ve canlı hissettirir. Üşümeyi engelleyen tahin besini içeriğinde susamın kendi yağı olan doğal yağ ile insanların yağ ihtiyaçlarını en doğal yönden sağlamaktadır. Yani vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin oluşmasında çok büyük rol oynar. Özellikle içerisinde demir, kalsiyum mineralleri açısından çok zengindir. Organik tahin tek başına tüketilebileceği gibi bal pekmez veya kurabiyeler içerisine ilave edilerek de tüketilebilir. Vücudumuzda özellikle damar tıkanıklığına ve kalp damar hastalıklarına çok iyi gelen organik tahin insan metabolizmasını hızlandıran bir besindir. Yapısının şekerli olmasından ötürü birçok tatlı türü yapılan tahin, helvası, kabak tatlısı, meyve tatlısı profiterol ve keki yapılmaktadır.

Organik tahinin zararları; genellikle şeker hastaları için sakıncalı olan tahin besini içeriğinde şeker yoğunluğu sebebi ile şeker hastalarına iyi gelmez. Bunun dışında herhangi bir rahatsızlığı olmadığı halde aşırı tahin tüketimi de ileride yaşanacak şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Her besinin alınmasında olduğu gibi tahinin de besin olarak tüketilmesi kararında iyidir.

Organik tahini diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise susamların sertifikalı olmasıdır. Özellikle hazır tahin üreticileri bu konuyu belirtirler. Bununda en büyük sebebi içerisinde hiçbir koruyucu madde olmaması, katkı maddesi bulunmaması ve tamamen doğal susanlardan yapılıyor olmasıdır. İçeriğinde olan A, B, E vitaminleri sayesinde en az süt ve et kadar faydalı ve önemli bir besindir. Birçok ülkede (Çin ve Hindistan gibi) ilaç olarak kullanılmaktadır.
" } ] }