{ "title": "Konya Tahin", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/konya-tahin.jpg", "date": "19.01.2024 10:13:28", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Konya tahin, Bozkır tahini olarak da bilinmektedir. 1800'li yıllarda Konya Bozkır ilçesinde yapımına başlanarak günümüze gelmiştir. Bölgeden Akdeniz Bölgesi'ne at, eşek ya da develer ile seyahat ederek üzüm, elma, fasulye v. B. Götürüp gelirken oradan Susam alan halk bu susamı, suda ıslatıp, ekmek fırınlarında kavurup, değirmen taşlarında öğüterek tahin yapmayı denemişler Konya tahin olmuş.

Konya Tahin Nasıl Yapılır?

Susamı biraz daha fazla kavurduklarında rengi kara ve acı olmuş. Fakat yine de tadını sevdikleri için bu şekilde de çifte kavrulmuş Konya Tahini bulmuşlar. Susamın kabukları tamamen alınarak yapıldığında kepeksiz tahin olup, daha açık renkli akıcı ve sıvıdır. Susamın kabukları alınmadan yapıldığında kepekli tahin olur. Rengi koyudur, akıcılığı azdır ama daha lezzetlidir. İlk bulunan tahinde kepekli tahindir. Konya tahin su ile karıştırıp temas etmedikçe çok uzun süre bozulmadan kalabilen dayanıklı bir yiyecektir. Tek başına bir tadı olmadığı için genel olarak pekmez ve bal ile karıştırılır. Ayrıca ekmek ve çörek yapımlarında kullanılan tahin, böylelikle unlu mamullere hem lezzet hem de zengin besin değeri kazandırır.

Konya Tahin Faydaları Nelerdir?

Özellikle kahvaltılarda çok tüketilmek ile beraber, tok tutucu özelliğinden dolayı Ramazan aylarında sahur ve iftar sofralarını da süslemektedir. B, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Hücrelerin Yapı bozulmasını engelleyici özelliği vardır. Bu sayede yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlü tutar ve kansere karşı koruyucudur. Vücuda alınan radyasyon, bazı ilaçların oluşturduğu toksin ve metallere karşı korur. İdrar söktürür. Özellikle yaşlılarda görülen Alzheimer (Hafıza kaybı) ın engellenmesinde olumlu etkileri vardır. Gözlerin sağlığı açısından önemli bir gıdadır.

Konya tahin içerisinde çok miktarda bulunan E vitamini iyi bir antioksidandır. Bu sayede cinsellik hormonlarının güçlenmesine yardımcıdır. 2 çorba kaşığı tahinde yarım kilo biftekte bulunan protein vardır. Anne sütünü arttırır. Çocukların beyin ve zekâ gelişiminde oldukça etkilidir. Kemik gelişiminde yardımcıdır. Nefes darlığı ve bronşit için önerilir. Tek başına yendiğinde mide rahatsızlıklarını gidermede yardımcıdır. Pekmez ve bal ile karıştırıldığında özellikle soğuk havalarda bol enerji verir, üşümeyi engeller. Besinlerin midede uzun süre kalmasına yardımcı olduğu için acıkmayı geciktirir.
" } ] }