{ "title": "Haşhaşlı Tahinli Çörek", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/Hashasli-Tahinli-Corek-72.jpg", "date": "22.01.2024 01:23:23", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Haşhaşlı tahinli çörek: Haşhaş, İç Ege yöresinin kullanageldiği farklı bir lezzettir. Haşhaşın girmediği börek ve çörek kalmamıştır. Tahin ise ünü dünyaya yayılmış, hamur işlerinin aranan elemanlarındandır. Farklı iki lezzeti bir araya gelmesi çokça rastlanmamıştır. Bir görüşe göre ikisinin birden bir yiyecekte olması fazlaca yağlı olabileceğidir. Haşhaş ve tahin, damak tadı açısından denenmeye değer bir ikili oluşturmuşlardır. Birçok kişinin tatmadığı birçok lezzetlerden biri de haşhaşlı tahinli çörektir. Yapımı için epeyce zahmetli olan haşhaşlı tahinli çöreğin yapımını anlatalım.

Haşhaşlı tahinli çörek malzemeleri
İç malzemesi
Haşhaşlı Tahinli Çörek Nasıl Yapılır?

Ilıtılmış süt, yumurtaların birinin sarısı alınarak kalan kısımlar ve suyu hamur yoğrulacak kabın içinde iyece karıştırılır. Un, kabartma tozu, maya, tuz ve bir yemek kaşığı şeker karışıma ilave edilerek yoğrulur. Poğaça hamuru gibi kıvama gelene kadar hamur yoğrulur. Hamur, katı olursa biraz daha su eklenerek yoğurma işlemi tamamlanır. Hamurun mayalanması için 45-50 dakika beklenir. Hamur mayalanırken iç harcını hazırlayınız. Tahini, haşhaşı, zeytinyağını ve şekeri bir kabın içinde iyice karıştırınız. Hamurdan 2-3 beze yapınız. Bezeyi oklava veya merdaneyle yufka gibi ince olmayacak kadar açınız. Açtığımız bezenin üstüne iç harcından her tarafına yedirerek sürünüz. Bezeyi rulo şeklinde katlayınız. Ruloyu biraz sündürünüz ve ikiye bölerek her birini kıvrımlar oluşturarak halka şekline getiriniz. Halkaları yağlı kâğıt serili tepsiye yerleştiriniz. Yağlı kâğıt yoksa tepsiyi yağlayınız. Her beze için aynı işlemi yapınız. Halkaların üzerine yumurta sarısını çırpıp, fırça marifetiyle sürünüz. Önceden 200 derece ısıtılan fırına sürünüz. Fırından fırına pişme değişiklik gösterebilir; 20-25 dakika içinde pişecektir.

Afiyet olsun.

" } ] }