{ "title": "Fırında Tahin Helvası", "image": "https://www.tahin.gen.tr/images/firinda-tahin-helvasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:17:24", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Fırında tahin helvası, sıcak olarak tüketilen ve balıktan sonra yenilen en uygun, lezzetli ve görünümü ile Türk mutfağının balıktan sonra vazgeçilmez çok güzel tatlılarındandır. Çoğu kişi yanında kızarmış ekmek tercih etmektedir. Kızarmış ekmek ile sıcak sıcak servis edilerek sunum yapılır. Eğer baharatlı yiyeceklerden hoşlanıyorsanız tahin helvasını yaparken helva içerisine, ezerken bir tutam da tarçın ilave ederek kaplara koyarak önceden ısıtılmış fırına verebilirsiniz.

Fırında tahin helvası için malzemeler
Fırında tahin helvasının yapılışı; fırında tahin helvası yapabilmek için fırın ısısına dayanıklı kaplar, güveç veya servisi kolay olması için porsiyonluk kaplar tercih edilebilir. Tahin helvasını kakaolu da seçebilirsiniz. Fakat çoğu kişi lezzet bakımından sade tahin helvasını tercih ettiği için öncelikle sade tahin helvası seçmeniz lezzet bakımından daha uygun olacaktır.

Öncelikle tahin helvasını bir çatal yardımı ile yayvanca büyük bir kap içinde iyice ezin. Kaplarda Kişi başı 100-150 gr. Tahin helvası olacak şekilde tahin helvası koyarak çatalla iyice ezmek gerekir. Tahin helvasını ezdikten sonra 300 gr. Helvaya çeyrek limon suyu sıkabilirsiniz. Yaklaşık 10-15 damla limon suyu damlatabilirsiniz. Limon suyunun çok fazla olmamasına dikkat etmelisiniz, tadının güzel olması açısından oldukça önemlidir. Limon suyunu ekledikten sonra tahin helvası ve limon suyunu iyice yedirerek birlikte ezerek karıştırmalısınız. Malzemeleri karıştırırken bir yandan da fırını 180 dereceye ayarlayarak önceden ısıtmaya başlayabilirsiniz.

Tahin helvasını ve limon suyunu birlikte karıştırarak iyice ezdikten sonra fırın kaplarına bir kaşık yardımıyla porsiyon kaplarına koyabilirsiniz. Fırın kaplarına yaklaşık 1 cm kalınlığında olacak şekilde karıştırılan tahin helvasını koymalısınız. Eğer fazla konulursa pişme sırasında kabarıp hacmi genişleyerek kaplardan taşacaktır. Bunun olmaması için fırın kaplarına malzemenin az konulmasına dikkat etmek gerekir.

Fırında tahin helvası zaten çok yağlı olduğu için tekrar yağ eklemek bazı kişilere fazla gelebilir, fakat tereyağının tadı ve kokusundan hoşlanıyorsanız isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı tereyağı eklemesi yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz havuçlu olarak da fırında tahin helvası yapabilirsiniz. Havucu rendeleyerek, bir tutam tarçın ile bir tencerede haşlayın. Haşlanan havuçlu karışımını, tahin helvasını kaplara koymadan önce en dibine yerleştirdikten sonra üzerine tahin helvasını yerleştirebilirsiniz. Havuçlu fırında tahin helvası da oldukça lezzetli, hafif ve görünüm olarak olukça güzel bir tatlıdır.

Fırın kaplarına koyduğumuz tahin helvası karışımını önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun, fırın kaplarından dışarı taşma olmaması için sık sık kontrol edin. Tahin helvası eriyip üzeri pembeleştiğinde hemen fırından çıkartıp sıcak sıcak fırında tahin helvasını servis yapabilirsiniz.

Fırın kapları veya güveçte yapılan fırında tahin helvası kolayca soğumayacağı için kapların kaymaması için peçete serdiğiniz tabaklara fırında tahin helvasını koyarak da servisini yapabilirsiniz. Genellikle daha lezzetli olduğu için sıcak sıcak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }